Costa Blanca

Calpe

Calpe is gelegen in de provincie Alicante in Spanje aan de Costa Blanca. De gemeente telt ongeveer 25.000 inwoners en is een zeer populaire plaats voor toeristen.  Wij verblijven er vaak in de winter, dan is het een heerlijk klimaat! 

 

Het is een gemeente met een rijke cultuur en historie. Romeinen, Iberianen en Moren hebben er gedurende 20 eeuwen lang gestreden voor deze prachtige locatie. In de plaatselijke musea en tentoonstellingen zijn er nog resten te vinden van deze beschavingen

 ​

Het historisch centrum is zeer gezellig,  er zijn veel muurschilderingen en tal van kleine smalle straatjes met verschillende pleintjes. 

Steden:
 
Calpe
Mascarat
Guadelest
Alicantie

 

 
04E43BE4-1339-4987-BB67-B3F80FDB2A7B - kopie.jpg
IMG_9376.JPEG
IMG_0879.JPG
IMG_9269.JPEG
IMG_8488.JPEG

Wat te doen?

Peñón de Ifach Calp

Hij is met zijn 50.000 m2 het kleinst beschermd natuurgebied in Spanje,

332 meter hoog en omgeven met veel verschillende planten, kruiden en vogels die er nesten.

Je kan de klim in twee stukken onderverdelen:

1. het eerste stuk tot aan de tunnel is via een goed begaanbaar pad, onderweg naar boven heb je verschillende mooie uitkijkpunten.

2. Na de tunnel is het meer klimmen en klauteren .. halverwege splitst de route en kan je kiezen tussen naar de top gaan of naar het uiterste punt in zee te wandelen

Aandachtpunten: 

𒊹︎ Trek goede stevige schoenen aan

𒊹︎ Zorg voor voldoende water en iets te eten

𒊹︎ gsm, voor noodgevallen

𒊹︎ zonnecrème, een petje, trui en gebruik een rugzak zodat je je handen vrij hebt voor het klimmen 𒊹︎bezoekerscentrum met wc is enkel open tijdens de zomermaanden

𒊹︎ start je tocht vroeg in de ochtend dan is het nog niet te druk en niet te warm!

IMG_2849.JPG
IMG_2829.JPEG
IMG_2713.JPG
IMG_2689.JPG
IMG_2771.JPG
IMG_2825.JPG

Club Social de la Manzanera


Houden jullie van graffiti? Dan is dit een leuke foto locatie.

De Social Club is geïntegreerd in de rotswand, werd gebouwd in de jaren 70 - 80 door Ricardo Bofill, kenmerkend zijn karakteristieke oculi, de stenen muren, de toegangstrap, het platform met de twee zoutwaterbaden en een aanlegsteiger, deze waren ooit ‘the place to be’,

maar vandaag is het een ruïne met opgefleurd met veel graffiti.

IMG_9779.JPEG
IMG_9747.JPEG
IMG_5063.jpg

Mirador Monte Toix

Na een stevig klim wordt je beloond met een prachtig uitzicht over Mascarat en

de baai van Calpe met de Ifach.
 

Tips:

- 🅿️ Partida MaryVilla volg het bord Castillo del Mascarat

- 🚾 niet aanwezig

- Start met het steile stuk, in het begin is het klauteren .. eens boven heb je prachtig uitzicht op Mascarat en gaat het over in een breed pad

- Geen zin in de steile klim? Neem de andere richting en keer erna gewoon terug 😉

- 🥾 3,8 km - 50m ⇵

- gebruik de app Maps.me en volg de bruine stippellijnen ( wandelpaden) zo is het een stuk gemakkelijker om je weg te zoeken !

 

Mascarat

Een kleine vissersdropje tussen Calpe en Altea Hills, maar vooral bekend voor zijn mooie kloof.

 El Barranc del Salat

Beter bekend als de Mascarat Canyon, deze is een diepe kloof van enkele tientallen meters die de imposante Serra de Bérnia scheidt van de meest Oostelijke uitloper, de Morro de Toix.

De fascinerende kloof die tot de smalste van Alicante behoort … is op sommige plaatsen slechts enkel centimeters van elkaar gescheiden…Pas tegen het einde van de 19 de eeuw kwam er een gemakkelijkere verbinding tussen Altea en Calpe door de bouw van de momentele brug …

Zin om de kloof ook eens te ontdekken?


🅿️ vlakbij in de nabijgelegen urbanisatie (500m) van Mascarat (Carrer Feu in Mascarat)
🥾 Starten doe je aan de brug van Barranc Salat, het pad start links van de brug
🔺 De Afstand van de wandeling is ongeveer 2,3 km .. het pad is recent volledig vernieuwd waardoor het met kleinere kinderen zeker te doen is !

18173274646136949.jpg
17939045953512822.jpg
17887076357212819.jpg
IMG_9547.JPEG
IMG_9633.JPEG
 

Guadelest

In het binnenland van de Costa Blanca ligt goed verborgen in de bergen het oude  dorpje Guadalest. Het unieke aan Guadalest is dat het dorp op prachtige wijze in de rotsen geïntegreerd is.

Guadalest ligt op ongeveer een half uur tot drie kwartier rijden van badplaatsen zoals Calpe, Moraira, Altea en Benidorm. Het bijna duizend jaar oude dorp is geheel gesitueerd rondom het kasteel. Het kasteel is jarenlang een belangrijk verdedigingspunt geweest van de Moren tegen de Spanjaarden.

 

Omdat Guadalest alleen via een uit de rotsen uitgemaakte ingang te bereiken was en het kasteel torens had die als een kraaiennest boven de rotsen uitstaken was het eenvoudig te verdedigen. 

Bezoek zeker het middeleeuwse kasteel, El Castell de Guadelest.. de oude binnenstad, wandel door de smalle steegjes en geniet van de mooie uitzichtpunten op het grote stuwmeer.

Tip: op het meer kan je een boottocht maken met een solar boot .. de Barco Solar, deze is volledig aangedreven door zonne-energie!

IMG_9265.JPG
IMG_2609.JPG
IMG_2602.JPG
 

Alicante

Alicante is een Spaanse kuststad gelegen aan de Costa Blanca, de hoofdstad van de provincie Alicante en in de regio Valencia. Deze regio van Spanje heeft mooie zandstranden, gezellige dorpjes met smalle straatjes. 

 

De stad zelf heeft tal van mooie plekjes en bezienswaardigheden om te bezoeken.

Denk maar aan de lange wandelpier, de gezellige haven en de oude binnenstad of de Santa Cruz wijk,  ook wel ‘El Barrio’ genoemd, een authentieke volkswijk met vriendelijke bewoners. 

Een stedentrip  Alicante kunnen we samenvatten als kunst, cultuur, seafood en prachtige stranden.

IMG_6172.JPEG
IMG_6171.JPEG
IMG_5940.JPG
IMG_5937.JPEG
IMG_5930.jpg

Wat te doen?

Castillo de Santa Bárbara

Bovenop de 166 meter hoge heuvel Monte Benacantil staat ‘Castillo de Santa Bárbara’

Gebouwd in de 11e, 12e en 13e eeuw, maar het grootste deel is pas na de Middeleeuwen toegevoegd.

Je ontdekt er ruïnes van de kerk, een gracht en de imposante kanonnen die de stad moesten beschermen.. binnen de muren van het kasteel heb je de uitkijktorens, kerkers en het paleis zelf met een prachtig uitzicht over de stad!

Bereikbaar via een lift die je bereikt via een 205 m wandeltunnel, of je neemt het wandelpad en beklimt de berg via een steil wandelpad doorheen het park Parque la Ereta met prachtige uitkijkpunten over de stad!

Toegang: gratis
Lift : 2,70 euro per persoon
Open:10.00 - 20 u /22 u (winter/zomer)

IMG_5884.jpg
IMG_5877.JPEG
IMG_5886.JPEG
IMG_5943.JPG
IMG_5941.JPG
IMG_5894.JPEG