Madrid

De hoofdstad van Spanje

De grootste stad van Spanje, centraal gelegen en tevens één van de grootste steden van Europa. De stad zelf heeft ruim 3 miljoen inwoners, terwijl groot Madrid ver boven de zes miljoen inwoners uitkomt. Madrid is binnen Spanje veruit de belangrijkste stad op cultureel, politiek en economisch gebied.

In Madrid staan dan ook enkele van de meest belangrijke musea, en met het Koninklijk Paleis heeft de stad het grootste Koninklijke paleis van Europa.

Logement

We kozen voor een appartement Friendly Rentals NoMaD La Latina in de regio van Bario de la Latina, gelegen tussen de metrostations Puerto de Toledo en La Latina.  Het appartement bestaat uit keuken, badkamer, 2 slaapkamers, een uitkapzetel voor 2 personen en een groot terras.

Geen lift aanwezig, in de omgeving zijn er tal van kleine supermarkten en de metro is vlakbij.

 
appartement1.jpg
appartement.jpg

Metro

De luchthaven van Madrid is verbonden met het metronetwerk van de stad zelf. Het vliegveld heeft twee metrostations, namelijk Aeropuerto T1-T2-T3 en Aeropuerto T4 deze roze metro lijn 8 verbindt  de luchthaven met alle delen van Madrid.

- Metro open van 06.00 uur en 01.30 uur.

- Gemiddeld iedere 5 minuten vertrekt er een metro vanaf het vliegveld, de totale reistijd naar het centrum is ongeveer 35 minuten.

- ticket € 5,00 (€ 3 toeslag luchthaven + € 1,50 - € 2 voor metrorit) enkel

- metrokaarten van 10 ritten te koop en niet persoonsgebonden.

 
Madrid_metro_map.png
IMG_4266_Original.JPEG

Tips

 

Palacio Real

Het indrukwekkende koninklijke paleis tegenover de kathedraal ‘Santa Maria la Real de La Almudena’, beter bekend als de Almudena Cathedral. Het Palacio Real is de officiële residentie van de Spaanse koninklijke familie. Het wordt vooral gebruikt als werkpaleis en om gasten te ontvangen. Gebouwd in de achttiende eeuw in opdracht van Philip V en naar een idee van Filippo Juvarra, een Italiaanse architect die bekend was om zijn barokke stijl.  Wandel met je kinderen door de vijfentwintig mooi aangeklede kamers van het paleis, wist je dat het paleis meer dan drieduizend kamers heeft.

 

Vanaf de Plaza de la Armeria heb je een bijzonder mooi zicht op het paleis en de entree. Aan de zijkant, ten oosten van Palacio Real, is de Plaza de Oriente gelegen.  Op woensdag is het Palacio Real gratis te bezoeken. De andere dagen betaal je een entree.

Boek je tickets op voorhand online, en kies je tijdslot. 

tickets:     + 65j: € 6

                17-64j: € 12

                 5 - 16j: € 6

                       - 4j: gratis

                 

IMG_4290_Original.JPEG
IMG_4281_Original.JPEG
IMG_4283_Original.JPEG
IMG_4292.jpg
IMG_4293_Original.JPEG

Plazza Majo

In het centrum van Madrid, dichtbij de Puerta del Sol, vind je het prachtige plein Plaza Mayor. Je kan dit plein vanuit verschillende richtingen te betreden, daar het meerdere in- en uitgangen heeft.  Geniet van een gezellig terrasje van de mooie gebouwen die rond het plein staan, vooral het speciale pand Casa de la Panaderia met de kenmerkende klokken en de beschilderde gevels steekt er enorm uit.

Op het centrale punt van het plein staat het standbeeld van koning Philip III uit de zeventiende eeuw. 

Op het plein zijn verschillende terrassen gelegen waarvandaan je kunt genieten van de prachtige architectuur, de vele toeristen en de straatartiesten die soms alles uit de kast lijken te halen.

IMG_4295_Original.JPEG
IMG_2093.jpg

El Retiro Park

El Retiro is een groot openbaar park in het oosten van Madrid. In de directe omgeving tref je bezienswaardigheden als het Prado Museum, Puerta de Alcalá en het treinstation Estación de Atocha met daarnaast het monument voor de bomaanslagen in 2004.

Wanneer je het park binnenkomt via de ingang aan de Calle de Alcalá, dan kom je in een prachtige aangelegde tuin met keurig gesnoeide bebossing en aangelegde wandelpaden.

Daar waar vroeger de beekjes stroomden, zijn er nu brede lanen aangelegd, het park was vroeger de place to be voor de  koninklijke familie en de ‘upper class’ om vooral in het weekend met paard en wagen te flaneerden. 

Het meest indrukwekkend is het Monument voor Alfonso XII in het kunstmatig aangelegde meer Estanque del Retiro. Dit meer werd in de zeventiende eeuw aangelegd in opdracht van Philip IV om er het spel zeeslag te kunnen spelen.  Nu is het eens erg populaire plek als recreatiegebied, je kan er zelfs een roeibootjes huren.

Ga zeker ook verder op ontdekking in het park er zijn nog tal van andere mooie monumenten en gebouwen te vinden.

IMG_4579_Original.JPEG
IMG_4563.jpg
IMG_4559_Original-1.JPEG
IMG_4552.JPG

Plaza de toros Las Ventas

De arena voor de stierengevechten van Madrid, Las Ventas, staat in de wijk Salamanca en is de grootste van heel Spanje en de op twee na grootste van de hele wereld! Onze kinderen waren zeer onder de indruk, 

Deze Plaza de toros, gebouwd in Moorse stijl heeft plaats voor ongeveer 25.000 personen!

- Tickets: €12 (voor kinderen €8) mag je dan met een audioguide door de arena lopen.

- Openinguren: 10 - 17.30h

IMG_4589_Original.JPEG
IMG_4593_Original.JPEG
IMG_4583_Original.JPEG

Mercado de san Miguel

Naast het Plaza Mayor ligt de Mercodo de San Miguel, deze traditionele markt bestaat al sinds de middeleeuwen! De overdekte versie is er al sinds 1916 en wordt gekenmerkt door de ijzeren constructie die ondanks de verschillende renovaties altijd is blijven bestaan.

Spring met de kinderen hier zeker eens binnen, en geniet van al het lekkers!

IMG_4303_Original.JPEG
IMG_4304.jpg
IMG_4306.jpg
IMG_4308.jpg
IMG_4302.jpg

Panorama uitkijkpunten over Madrid

 

Cybele Palace 

Ooit ontworpen in 1919 door Spaanse architecten als hoofdkantoor voor de  Post- en Telegraafdienst, maar gerestaureerd in het begin van de 21e eeuw en omgebouwd naar het stadhuis.

Maar wat veel mensen het niet weten, is dat het stadhuis van Madrid open is voor toeristen want je kan er namelijk naar achtste verdieping en genieten van het beste uitzicht op het stadscentrum.

- Tickets: 3€ / 1,50€ voor kinderen van 7 – 14 en 65+ (de maximale duur van het bezoek is 30 minuten).

- Openingsuren: Di-zo van 10h -13u45 en  15h -19u30. Maandag gesloten!

IMG_2192.jpg
IMG_2196.jpg
IMG_4551_Original.jpg

Faro de Moncloa 

Ongetwijfeld biedt de Faro de Moncloa het beste uitzicht over de stad. Deze enorme toren is 112 meter hoog, het panorama uitkijkpunt bevindt zich op 92 meter en werd in 1992 gebouwd in het noordelijke deel van de stad. 

Deze toren is een van de hoogste gebouwen in Madrid en dus de perfecte plek om een geweldig uitzicht te krijgen over heel Madrid.  Vanaf hier kan je de hele oude binnenstad, het Koninklijk Paleis, het financiële centrum en zelfs de toppen van het Sierra de Guadarrama-gebergte bewonderen.

- Tickets: 3€

-Openingsuren: di-zo: 9.30 - 20h .

Maandag gesloten (behalve feestdagen)

Faro_de_la_Moncloa_-_06.jpg
faro-de-moncloa.jpg
 

Shoppen

Gran Via 

De meest bekende straat van Madrid is de Gran Vía. 1300 meter lang en meer dan 100 jaar oud.  Velen vergelijken de straat met Broadway in New York of Oxford Street in Londen. Je kan er in ieder geval genieten van prachtige architectuur, mooie winkels, luxe hotels en een aantal theaters. Het meest bekende gebouw aan de Gran Vía is het Metropolis gebouw met een vierentwintig karaats goud versierde koepel en daarop een beeld ‘Winged Victory’ van beeldhouwer James Frederick Coullaut.

Verder kan je er nog winkels zoals Primark, H&H, Zara,... vinden.

Een ideaal voor mijn shoppende meiden!

IMG_2117.jpg
IMG_2116.jpg
IMG_4337_Original.JPEG
IMG_4524_Original.JPEG
IMG_4312_Original.JPEG
IMG_4557_Original.JPEG

Eten

 

Ôven - Mozzarella Bar

Met kinderen altijd een succes, we zijn dan wel in Madrid, maar als ze kunnen kiezen gaan ze altijd voor de Italiaanse keuken.

Bij de Ôven Restaurants gebruiken ze de  beste producten uit Italië zelf!

Je hebt er keuze uit verschillend voorgerechten zoals salades, hun specialiteit in burrata's, pasta's en pizza's.. je kan zelfs een pizza in speltdeeg vragen!

Er zijn verschillende restaurants verspreid over Madrid

IMG_4341_Original.JPEG
IMG_4339_Original.JPEG
IMG_4340_Original.JPEG
IMG_2095_Original.JPEG

Voetbal

 

Real Madrid - Bernabue Stadion

Met 4 voetballers in huis en 1 grote fan van Real Madrid was een bezoek aan het voetbalstadion een must!  

Gebouwd in 1947 en heeft de naam van Santiago Bernabéu sinds 1955 als eerbetoon aan de man die tussen 1943 en 1978 voorzitter van de club was. 

Het stadion is centraal gelegen en vlakbij belangrijke invalwegen van Madrid met een capaciteit voor 81 044 mensen!

Wij kozen voor de volledige Tour, geniet hier van een rondleiding langsheen het hart van de ploeg, het museum, ga langs in de kleedkamers, de persruimte, wandel door de spelerstunnel en neem plaats in de stoelen waar de spelers zitten! 

Koop je tickets online, je krijg onmiddellijk € 3 korting

Tickets: 5 - 13j: € 12

                   +14j: € 15

                        

IMG_4422_Original.JPEG
IMG_4445_Original.JPEG
IMG_4442_Original.JPEG
IMG_4437_Original.JPEG
IMG_4414_Original.JPEG
IMG_4402_Original.JPEG
IMG_4398_Original.JPEG
IMG_4357_Original.JPEG