Costa del sol

Malaga

Malaga, een stad aan de Spaanse Costa del sol die over een mooi historisch gedeelte beschikt met kleine smalle steegjes en pleinen als Plaza de la Merced en de grote winkelstraat Calle Marqués.  Als hoogtepunten moet je zeker eens de Alcazaba en de Kathedraal bezoeken, maar hou je meer van kunst kan je ook terecht bij het museum van Picasso. 

Maar in Malaga zijn er ook voor de zonnekloppers tal van mooie stranden, of kan je wandelen over de boulevards of  gezellig terrasje doen aan de haven.

Wij zijn in de krokusvakantie van 2019 naar Malaga vertrokken vanuit Amsterdam met Transavia, het vliegtuig steeg om 7u. op, wat ervoor zorgde dat we tegen 10u ter plaatse waren. Zo hadden we nog een volledige dag om de stad te verkennen.  Ons logement hadden we geboekt via een Black Friday Deal bij Secret Escapes, een appartement voor 6 personen bij 

Quartiers Marbella Appartments.

De auto gaan ophalen en naar het centrum van Malaga gereden, deze hebben we geparkeerd in de ondergrondse parking Muelle Uno ter hoogte van de haven.  Iedereen deed zijn short aan, want het was er 24 graden, zalig als je dan uit het koude België komt.  Vandaar uit kan je rustig naar het oude centrum wandelen en op verkenning gaan.  Wij hebben die dag rustig het Alcazaba de Malaga bezocht, zeker een aanrader met kinderen.  Een lichte lunch hebben we gegeten in een van de bistro gelegen aan de haven.

malaga6.png
malaga3.png
malaga.png

Steden:
 
Malaga
Ronda

 

 
IMG_0267~photo-full.jpg
Screenshot_2020-02-21 Pinterest(2).png
Screenshot_2020-02-21 Pinterest(1).png

Tips:

El Caminito del Rey, of het koningspad, ligt zo'n 60 km ten noorden van Malaga.  Het loopt van Álora in Málaga naar Campillos door de El Chorro-kloof.

 

De start van het eerste pad dateert van 1901, het werd gebouwd om materialen gemakkelijker te kunnen transporteren voor de bouw van hydraulische centrales t.h.v. de watervallen van Choro en Gaitanejo.  Het materiaal werd jarenlang vervoerd met de hulp van ezels, maar na lange tijd geraakte het pad in verval en werd het gesloten in 1992.  De restauratie startte in 2014 en sedert maart 2015 is het pad terug open voor publiek, maar nu met een bredere pad, leuningen, trappen en zelfs verankeringen.

Het is een spectaculaire wandeling van ongeveer 3 km op een pad, dat tegen de rotswand gemaakt is en loopt op sommige plaatsen tot zelfs 100 meter boven de rivier 'El Chorro'. 

Je moet het pad starten vanaf de noordelijke ingang en zo naar de zuidelijke ingang wandelen, daar het enkel in een richting te bewandelen is, eenmaal daar kan je dan de bus terugnemen. 

De parkings en opstapplaatsen voor de bussen bevinden zich zowel voor de noordelijke als de zuidelijke ingang op ongeveer een kilometer van het startpunt. 

Hou er rekening mee dat het pad enkel toegankelijk is voor kinderen vanaf 8 jaar en dat je ongeveer 2 - 3 uur onderweg bent.

De tickets kan je hier online kopen, per half uur vertrekken er groepen en voorhand reserveren is noodzakelijk, daar de plaatsen snel volzet zijn. Reken een 20 tal minuten wandelen van de parking tot de noordelijke ingang en zorg dat je ongeveer 20 minuten op voorhand al aan de ingang staat, daar kan je nog een laatste keer naar het toilet, omdat er op het pad zelf geen toiletten voorzien zijn.

 

Parkeren, betalend doe je best achter het restaurant El  Mirador, vandaar uit wandel je naar de Tunel Pequeño, op het einde van deze tunnel kom je op een T-splitsing en sla je rechts af,  wandel dan steeds rechtdoor en zo kom je uit aan de noordelijke ingang van het wandelpad.

Impressie van de wandeling:

Tunnel

Noordelijke ingang

IMG_6445.PNG

Start pad

Einde pad

Zuidelijke ingang + bussen

IMG_6446.PNG
IMG_6447.PNG

Parking + bussen

El Torcal de Antequera , ook wel het pannenkoekengebergte genoemd, is een natuurreservaat in de gemeente Antequera te Andalusië.  Het is een van de meest spectaculaire en mooiste natuurreservaten van Spanje, dit vanwege de speciale rotsen en karstformaties.  De rotspieken lijken als torentjes van gestapelde  van platte stenen.  Je vindt er talrijke grotten en spelonken, sommige zijn ook bewoond geweest  door de Romeinen of de moren of werden gebruikt als begraafplaats.  Er zijn tal van verschillende soorten planten en bloemen aanwezig, maar ook een variatie aan dieren, waaronder vossen, roofvogels, salamanders enz.

Voor meer informatie kan je je wenden tot het bezoekerscentrum waar je nog meer uitleg over het gebied vindt.  

 

In het natuurgebied zijn er 3 gemarkeerde wandelingenroutes die van makkelijk tot moeilijk gaan, je hebt routes van 1.5 km, 2.5 km of 4.5 km.

Impressie van de wandeling:

IMG_0856~photo-full.jpg
IMG_0893~photo-full.jpg
IMG_0884~photo-full.jpg

Rio Chillar, nabij Nerja... een verrassende wandeling waarbij je de rivier stroomopwaarts loopt. Zeker goed te doen met kinderen, voorzie stevig sportschoenen die nat mogen worden

en neem in het begin van de wandeling al een stok mee,

deze zal je kunnen gebruiken naarmate je verder de rivier stroomopwaarts wandelt.  

Wij hebben deze wandeling in november gedaan en toen was er weinig volk,

maar in de zomermaanden kan het er wel druk zijn en

is het interessanter om deze te doen in de vroege ochtend.

Parkeren doe je op de Parking Publico Calle Mirto, rij zeker niet het straatje in want daar parkeren is daar verboden. 

Van hier is het nog een 5-10 minuten stappen tot de start van de wandeling. 

Voorzien zeker genoeg drinkwater en iets om te eten .. je kan de wandeling zo lang of kort maken als je wil.

IMG_0957.jpg
Parking
Start van de wandeling
IMG_4023.JPEG
IMG_3956.JPEG
IMG_3997.JPEG
IMG_4005.JPEG

Ronda

 

Ronda, een stad in het centrum van de Serrania de Ronda ongeveer een 100 tal km van Malaga.  De stad wordt omringd door mooie riviervalleien en bevindt zich boven aan een diepe ravijn.  Van hier boven heb je een spectaculair uitzicht over de Tajo - kloof en de Puente Nuevo-brug.  Echt eens de moeite om er een daguitstap van te maken zelfs de route vanuit Marbella naar Ronda is al een avontuur op zich. 

IMG_0580.jpg
IMG_0587.jpg
IMG_0642.jpg
IMG_0589.jpg

Ronda wordt ook wel gezien als het centrum van het moderne stierenvechten.  Je vindt er namelijk een van de mooiste en oudste stierenarena, de Real Maestranza van Spanje. Gebouwd in 1785 door Jose Martin Aldehuela, dezelfde architect van de Puente Nuevo-brug.   De arena heeft een capaciteit van ongeveer 5000 mensen en een bezoek kost je 7 euro per persoon en is toch wel een aanrader om met kinderen te doen.  Zeker als je ze op voorhand eens de tekenfilm van de stier Ferdinand laat zien,

Ronda werd gebruikt als decor voor deze film.

 

IMG_0593.jpg
Screenshot_2020-02-24 Pinterest.png
Read-A-Bull.jpg

Als je wil genieten van het mooie uitzicht onderaan de Puente Nuevo-brug, begeef je dan naar Mirador La Hoya del Tajo (zie plan van maps.me) je kan je auto beneden parkeren.

 

IMG_6431_edited.jpg
IMG_0657.jpg

Tips:

In Ronda zijn er ook nog tal van andere historische gebouwen en plaatsen te bezichtigen.

- de Baños Árabes, Moorse badhuis gebouwd in de 13 de eeuw en liggen in de San Miguel-

wijk

- Palacio de Mondragón, opgericht in 1314 door de Moorse koning Abomelik, en deed later even dienst als

hoofdverblijfplaats van de Katholieke Koningen Isabella en Ferdinand. Entree € 3.75

- Palacio del Rey Moro y La Mina, zou de woonplaats geweest zijn van een Moorse koning Almonated. 

In de tuin bevindt zich een islamitische trap van 231 treden naar de rivier, deze was de enigste toegang tot de waterbron. Maar in 1485 was het via die trap dat de christelijke troepen de stad Ronda binnenvielen.

- Moorse muren en stadspoorten, deze zorgden ervoor dat de stad lang de meest niet inneembare stad was van Andalusië.

- Plaza Duquesa de Parcent, een mooi pittoresk plein met tal van monumenten er rond.  bv Santa Maria del Mayor-kerk, Plaza del Socorro,...

Restaurants en Shoppen: er tal van kleine smalle steegjes aanwezig met vele lokale winkeltjes en restaurantjes.  Een leuke afwisseling voor mijn meiden,  vooral de regio Carrera Espinel en Plaza del Socorro is het gezellig wandelen.  Tijdens de middag zijn we iets gaan eten bij de Pizzeria Michelangelo, een zijstraatje van Plaza del Socorro,  gezellig in de zon, lekker en niet duur.

IMG_0585.jpg
IMG_0614.jpg