Slovenië

Na zoveel positieve reacties over Slovenië besloten we in de zomer van 2019 zelf eens op ontdekking te gaan.  En wat werden we aangenaam verrast.  Slovenië is echt prachtig, vooral het aanbod van natuur, de vele wandelen mogelijkheden en de tal van sportieve activiteiten.

 

Gozd Martuljek

Wij verbleven in Het hotel Spik te Gozd Martuljek. Je kunt verblijven in viersterrenkamers die zich bevinden in de meest recente vleugel van het hotel of in de mooi verzorgde driesterrenkamers (hier zaten wij, waren een beetje verouderd, maar wel proper ). Het hotel beschikt over 3 - 4 persoonskamers, 3 binnenzwembaden, zonneterras, sauna, speeltuin,... Alles werd geboekt via website van Tui met zeer voordelige kinderkortingen, ... nl. kinderen zijn tot 14 jaar gratis. We verbleven in halfpension,  ontbijt en avondeten is in buffetvorm.

 
spik.jpg
hotel spik.jpg
IMG_2730~photo.HEIC
hotel spik zwembad.jpg

Bled

1000 jaar oude stad gekenmerkt door het gekleurde meer met in het midden het Maria-eilandje met de pittoreske barokke kerk. 

Tips:

Rond het meer is er een mooie promenade van 6 km, deze kan je te voet, met de fiets, met de koets of met het toeristentreintje afleggen.

Zo kom je langs verschillende uitzichtpunten waar je kan genieten van o.a. het kasteel, het Alpenmassief, het Maria-eilandje en de omliggende bootjes. 

Rond het meer liggen er verschillende openbare strandjes en aan de kasteelheuvel bevindt zich het openbaar bad( betalend, verminderd tarief na 15 u).  Daar kan je zwemmen, zonnebaden op de ligweides en heb je ook de mogelijkheid om te kajakken, kanovaren, hindernissenparcours op het water af te leggen, van de glijbaan te gaan en springen van de springplank.  Ideaal als afsluiter van een daguitstap.

 
IMG_2423~photo.HEIC
IMG_2721~photo.HEIC
IMG_2503~photo.jpg

In de omgeving van Bled kan je ook gaan raften, canyoning en tal van andere watersporten doen. 

Wij zijn gaan raften op de prachtige Sava Dolinka-rivier in de buurt van Bled, op deze trip werden kinderen al vanaf 6 jaar toegelaten.  Op de anderen rivieren is de minimum leeftijd 8 jaar.

Voor reservatie kan je langsgaan bij het toeristisch bureau in het centrum van Bled, daar wordt je dan  door de organisatie  What's UP Bled opgehaald en na de activiteit ook teruggebracht. Onze kinderen vonden dit, voor een eerste kennismaking met raften, SUPER !

 

De begeleiders doen er alles aan om u van het begin toe het einde goed bezig te houden, ook op de soms rustige stukken. 

 

Tijdens de activiteit worden er ook tal van foto's genomen die dan een tweetal dagen later op de website terug te vinden zijn.

IMG_2601~photo.JPG
IMG_2603~photo.JPG
 

Vintgar  Kloof,

te Podhom met een waterval aan het einde.  Om de drukte een beetje te vermijden kan je hiervoor best vroeg opstaan en zorgen dat je zeker om 10.00 uur ter plaatse bent. 

De parking kost je € 5 en een ticket tussen € 5 - € 15 euro .

Wij zijn de kloof uitgewandeld en teruggekeerd via een bosweg, die rechts start aan het einde van de waterval,  langs hier passeer je een versterkte bedevaartkerk en wandel je door verschillende open weiden naar het startpunt.

IMG_2332~photo-full.jpg
IMG_2351~photo-full.jpg
IMG_2361~photo-full.jpg
IMG_2391~photo.HEIC
IMG_2329~photo.HEIC
 

Peričnik waterval in Mojstrana:

deze waterval bevindt zich tussen Gozd Martuljek en Bled.  De waterval is met zijn 52 m één van de hoogte in Slovenië. In Mojstrana neemt u de aangeduide onverharde weg en na een aantal kilometers komt aan bij de parking. Van hieruit is het nog maar een korte, steile wandeling naar boven, let op eenmaal boven is het pad achter de waterval soms glibberig.  Veel mensen weten niet dat er nog een waterval hoger is, als u naar de waterval kijkt neem dat het pad aan de rechterkant, oppassen het is smal en steil.  Eenmaal boven geniet u van de tweede waterval met veel minder toeristen.

 

IMG_2630~photo.HEIC
IMG_2609~photo.HEIC
IMG_2658~photo.HEIC
 

Ljubljana

Om onze reizen niet te eentonig te maken, proberen wij een goed evenwicht te zoeken, de ene dag een stad bezoeken en de andere dag natuur of een sportieve activiteit.  Mijn meiden kuieren ook al eens graag door de gezellige steegjes van Ljubljana. Van Gozd Martuljek was het ongeveer een 40 minuten rijden tot de hoofdstad. 

 

Parkeren doe je beter buiten het oude centrum van de stad, je vindt er genoeg betalende parkeergelegenheden, wij stonden aan parking Trivoli.  Vandaar is het nog ongeveer een 15 minuten wandelen.

Eenmaal in het oude centrum is er het groot ruim plein aan de bocht van de rivier.  Vandaar uit vertrekken er verschillende autovrije straten in alle richtingen.  Heerlijk om door te wandelen en ondertussen de kleine lokale winkeltjes te bezoeken.

Wij zelf gaan niet vaak naar een  museum, maar blijkbaar beschikt Ljubljana toch over enkele mooie museums o.a. het stadsmuseum, nationale galerij  en het nationaal museum.  Verder is er nog een groot kasteel van in de middeleeuwen dat stad domineerde van boven op de hoge berg.

IMG_2514~photo.JPG
IMG_2496~photo.HEIC

De Soča vallei

 

De Vršič-pas, vertrek vanuit Kranjska Gora  via een alpenweg, met 25 haarspeldbochten en aangelegd in 1916  naar te pas.  Je passeert langs tal van bezienswaardigheden.

Het Jasnameer, kristalhelder bergwater met de mythische steenbok met gouden hoorns.

De Russische Kapel: voor de houten kerk met orthodoxe kruis ligt het graf van de onbekende soldaat, dit herinnert aan de meer dan duizend Russische krijgsgevangenen die stierven door de vele lawines bij het aanleggen van de bergweg.

Vršič-pas, 1611 m waterscheiding tussen Sava en Soca van hieruit vertrekken tal van wandelingen naar de omliggende hoge toppen van de Triglav - Mojstrovka.

Eenmaal pas voorbij zijn het terug 25 haarspeldbochten naar beneden, onderweg passeer je verschillende mooie uitkijkpunten en kan je even stoppen om een stevige korte wandeling te maken naar de bron van de Soča rivier.  Neem hiervoor de afslag rechts na de 49ste bocht, volg deze weg voor 1,3 km en aan het einde parkeert u de wagen en kan u beginnen aan de wandeling.

IMG_2229~photo-full.jpg
IMG_2183~photo.HEIC
IMG_2213~photo-full.jpg
IMG_2192~photo.HEIC
IMG_2195~photo.HEIC
IMG_2221~photo-full.jpg