Dieren en mijnen
in zweden

Värmland Moose Park

Elandpark Holeberg
683 61 Ekshärad

Om onze lange rit van Lofsdalen te onderbreken boekten we een bezoek bij Värmland Moose Park om zo meer te weten te komen over de Koning van het Zweedse bos.

Tickets online te reserveren of ter plaatse te boeken, maar ga zeker even checken om hoe laat de begeleide toeren starten deze variëren namelijk van dag tot dag.

Tijdens de twee uur durende tour leer je veel over elanden terwijl je gids je het verhaal van dit gigantische en nobele hert vertelt.

Je leert hoe je ze:

- in het wild kan spotten

- hoe ze in Zweden in het ecologische systeem passen

- over hun krachtige gestalte en hun atletische vermogen uitleggen

- waarom ze onverschrokken krijgers zijn wanneer dat nodig is, dit zijn serieus taaie dieren van de Noordse bossen.
 

De stier wordt niet voor niets de koning van het bos genoemd, en het vrouwtje is echt de koningin.

Je komt hier dichtbij de elanden .. je kan ze aanraken, ze voeren en naast de koning zelf gaan staan en zijn kroon aanraken. 

Dit is een unieke tourervaring die je zeker niet mag missen als je hier in Värmland, Zweden bent.

 

Prijs per persoon:  

Volwassenen – 200 SEK
Kinderen (5 to 14 yrs) - 100 SEK
Gepensioneerd (65 yrs+) - 175 SEK
Student (ID) - 175 SEK

 
IMG_0967.JPG
IMG_0961.JPG
IMG_3163.JPG
IMG_0965.JPG
IMG_3169.JPG

Muskusoscentrum

Härjebrygg, Bygatan 37 in Tännäs

De muskusos is de laatste van de grote oude dieren. De fossiele vondsten in Scandinavië geven aan dat de muskusos hier 30.000 – 44.000 jaar geleden graasde, samen met mammoeten en wollige neushoorns.

 

Naarmate het weer warmer werd, werd de muskusos verder naar het noorden geduwd, dat en de jacht zorgde ervoor dat het uitsterven versnelde... en leefden ze enkel nog in het noorden van Groenland en langs de ijszeekust van Canada. Vanuit deze populaties zijn verschillende pogingen gedaan om muskusossen opnieuw in te voeren op Spitsbergen en op het Scandinavische schiereiland.

Na de Tweede Wereldoorlog pikte een groep Noorse trappers 27 muskusoskalveren op in Groenland. Slechts 11 kalveren overleefden het transport en werden naar het gebied van Dovrefjäll in Noorwegen gebracht waar de nakomelingen nog steeds leven.

 

Van deze dieren daalden ze af op vijf muskusossen, die in 1971 naar Zweden emigreerden en die de basis werden van onze huidige stam in Härjedalsfjällen. In de jaren '70 en '80 groeide de kudde en waren er hooguit meer dan 30 dieren. Vanaf het einde van de jaren tachtig is het aantal langzaam maar zeker afgenomen, afhankelijk van een aantal factoren. Een belangrijke oorzaak wordt verondersteld te zijn verstoringen en inteelt als gevolg van de kleine genetische verspreiding in de kudde.

 

In 2007 werd in Härjedalen het muskusoscentrum opgericht, dat fok-, onderzoeks- en tentoonstellingsactiviteiten uitvoert en dit centrum kan je nu bezoeken.

 

- een rondleiding duurt ongeveer een 1 uur

- huisdieren niet toegelaten

- 200 m wandelen over een natuurpad in het Tännäs bos

- uitkijktoren aanwezig

Prijs per persoon:  

Volwassene – 230 SEK
Kinderen (0 to 7 jaar) - gratis

Kinderen (8 to 15 jaar) - 110 SEK 
 

IMG_0917.JPG
IMG_0914.JPG
IMG_0913.JPG
IMG_0918.JPG
 

Falu Gruva

30 Gruvplatsen 1, 791 61 Falun

Falun staat sinds 2001 op de prestigieuze werelderfgoedlijst van UNESCO. 

De laatste salvo in december 1992 maakte een einde aan honderden jaren ononderbroken mijnbouw in falu-mijn. Tegelijkertijd was het het begin van de transformatie naar een moderne bestemming met werelderfgoedstatus.

Falu Gruva heeft is een belangrijk onderdeel geweest voor de industrie in Zweden.

Op het hoogtepunt van de mijnbouw, in het midden van de 17e eeuw, kwam bijna al het koper in Europa uit Falun. In die tijd was de stad een van de grootste van Zweden met toonaangevende kennis van technologie en techniek.

Tot op de dag van vandaag zijn er veel plaatsen en gebouwen bewaard gebleven in de mijn, in de stad en het platteland van de bergman rond - de drie delen die deel uitmaken van het Werelderfgoed Falun.

Wil je de mijn bezoeken? 

Boek dan je tickets online of als je Engelstalige begeleiding wil kan je beste even per email contact opnemen en je toer zo boeken.

Reken op een 1 uur in de mijn, je zakt tot 70 meter diep!

Eenmaal boven kan je het museum nog gaan bezoeken, wat absoluut een aanrader is! Het is een enorm interactief museum waar kinderen zich mogen uitleven met testjes en onderzoeken.

Hier kun je in het mijnschachtvat rijden, een middeleeuwse gevechtshelm proberen en testen hoe geologen werken.

Rond de mijn heb je nog het mijnmos, gootstenen en stuurhuizen – de historische gebouwen hebben veel te vertellen en je kunt ze zelf bekijken. Probeer zeker de interactieve rondleiding met QR-bewegwijzering langs de promenade rond de open put van Stora Stöten.

Ga ook zeker eens op zoek met de verrekijkers vanuit de uitkijktoren naar de berguil.

Tips

- draag vuile schoenen of laarzen

- een goede conditie, je doet tijdens de ondergrondse route veel trappen in smalle gangen

- geen angst voor smalle, kleine ruimtes

- kinderen moeten minimum 3 jaar oud zijn 

- alle kinderen onder de 12 jaar moeten begeleid worden door een volwassenen

Prijs per persoon:  

volwassene– 250 SEK
kinderen - 110 SEK 

familie - 640 SEK

 

IMG_0472.JPG
IMG_0466.JPG
IMG_0462.JPG
IMG_0454.JPG
IMG_0458.JPG
 

Oster Silvrbgs Gruva

783 91 Borlänge, Zweden

Een van de oudste mijnen van Zweden, er werd hier al in de 15 de eeuw zilver gedolven, de mijn beleefde zij hoogdagen rond 1510.  Tegen 1680 had de mijn al een diepte van 220 m en tussen 1630 en 1920 werd er een bescheiden 91.3 kg zilver geproduceerd en later volgde nog goud en zavelkiezel.

Dit is echt een hotspot voor foto's, het azuurblauwe water trekt velen aan ook om te zwemmen al wordt dit strek afgeraden daar het water zwaar vervuild is.

Verder vind je rond de mijn ook nog restanten waar ooit de middeleeuwse St. Nikolai kapel stond.

IMG_2142 (1).JPG
IMG_0474.JPG
IMG_2150.JPG
IMG_2148.JPG