nationale natuurparken
zweden

 

NAtional Park Store Mosse

330 33 Hillerstorp

 

Het grootste nationaal park van Zweden ten zuiden van Lapland ligt in Småland: Store Mosse. Hier vind je zo'n 7740 hectare onaangetaste natuur, waar je heerlijk op ontdekkingstocht kunt.

Store Mosse heeft meer dan 40 kilometer aan voetpaden beschikbaar, de verschillende routes door het park variëren van 300 meter tot 14 kilometer. Je kunt kiezen voor de gemarkeerde paden of er met een professionele gids op uit trekken.

Loop de Transtigen route met je kinderen, een leuke en makkelijke track of wil je een langere wandeltocht, dan kun je rondom het meer Kävsjön lopen. Er zijn ook tracks die toegankelijk zijn voor mindervaliden en rolstoelgebruikers: de Svartgölsleden en Wibecksleden.

Wij wandelden een stuk van de Kävsjön run om erna over te gaan naar de Svartgölsleden en terug te keren via de Kittlakull.  Ga ook zeker langs bij de uitkijktoren bij het bezoekerscentrum, zo heb je een mooi uitzicht over de moerasgebied van het nationaal park

Parkeren doe je aan het bezoekerscentrum Naturum, de hoofdingang van het Nationaal Park ligt aan de weg 151 tussen Värnamo en Gnosjö op 17 kilometer van Värnamo. 

 

Wil je nog meer gedetailleerde informatie ga dan zeker eens kijken op

De nationale parken van Zweden (nationalparksofsweden.se)

storemosse.PNG
ld-export-a2842ebe-07012021.jpg
IMG_1397.JPG
IMG_1405.JPG
IMG_1396.JPG
IMG_1392.JPG
17880080216326469.jpg

NAtional Park Tiveden

Tived

Reuze keien en diepe kloofvalleien

Dit park biedt interessante natuurervaringen en een sterk gevoel van wildernis te midden van wijken met culturele tradities tussen het Vänermeer en het Vätternmeer.

Hier, in een van de wildste bossen van Zuid-Zweden, kan je wandelen in chaotisch bezaaid gebied met keien  tot 10 meter hoog die hier door de ijskap in het winnenland werden gedragen.

Verder vind je hier ook veel spannende grotten en verschillende wildernismeren.

In totaal zijn er meer dan 34 kilometer gemarkeerde paden die wandelingen van 0,9-9,5 kilometer bieden. De paden nemen je mee naar diepe riftvalleien en naar de top van met korstmossen bedekte rotsen. Houd er rekening mee dat veel van de paden heuvelachtig zijn en een uitdaging kunnen zijn om te lopen.

Wij kozen voor de Trail Trollkyrkerundan van ongeveer 4.6 km, deze bleek later toch wat langer te zijn en duurt ongeveer 3,5 uur.  Reken op veel stijgen en dalen, met andere woorden wij vonden het echt een kuitenbijter! Het pad Trollkyrkerundan ("Troll's Church loop") begint en eindigt bij de hoofdingang.

Via trappen en leuningen wandel je door het dramatische riftdalterrein van Tiveden naar Stora en Lilla Trollkyrka. Langs het pad zijn er bordjes met de nodige informatie. Nadat je ongeveer een vierde van de weg hebt afgelegd, is er de mogelijkheid om een kortere route te kiezen.

Parkeren doe je aan het bezoekerscentrum bij de hoofdingang in het midden van het nationale park verder vind je er informatie over de mogelijke wandelingen, wc's, picknickplaatsen en een tentoonstelling. De meeste wandelpaden van het nationale park beginnen hier. 

Wil je nog meer gedetailleerde informatie ga dan zeker eens kijken op

De nationale parken van Zweden (nationalparksofsweden.se)

tiveden_edited.jpg

Bezoekerscentrum 

IMG_0335.JPG
IMG_0325.JPG
IMG_0315.JPG
IMG_0319.JPG
IMG_0248.JPG
IMG_0232.JPG
IMG_0224.JPG
IMG_0274.JPG

NAtional Park Färnebofjärden

Granövägen, 740 45 Tärnsjö, 

Een mooie rivierlandschap gelegen in een deel van de Neder-Dalälven Rivier

Kenmerkend zijn hier de meren, stroomversnellingen, wetlands en de bossen.

In dit nationaal natuurpark treedt de rivier de Neder-Dalälven regelmatig uit haar oevers en verspreidt zich over de grote gebieden.  De overstromingen creëren een unieke leefomgeving voor verschillende planten en dieren, in dit gebied komen de dieren en planten van Noord- en Zuid-Zweden samen.

Er leven bijvoorbeeld meer dan 200 vogelsoorten, waarvan er ongeveer 100 plaatselijk broeden.

Langs de rivier zijn er gebieden zonder bossen, deze worden rivierweiden genoemd en staan elke lente in bloei. Het water dat over de weiden stroomt voedt de grond de grond en het gras. Planten die licht, vocht en warmte nodig hebben, gedijen hier goed, waardoor vlinders, libellen en woelmuizen hier ook. Dit maakt de rivierweiden tot goede jachtgebieden voor uilen en roofvogels.

Wij parkeerden onze auto bij Huvedentrén in het Gysinge natuurreservaat en kozen voor de gele wandeling (11 km) langsheen het water richting Gysing en terug via de oude spoorwegbrug.

Parking gratis

Eco-toilet aanwezig

Wil je nog meer gedetailleerde informatie ga dan zeker eens kijken op

De nationale parken van Zweden (nationalparksofsweden.se)

farnebofjarden_edited_edited.jpg
IMG_0404.JPG
IMG_0378.JPG
IMG_0345.JPG
IMG_0394.JPG
IMG_0445.JPG
IMG_0352.JPG
IMG_0391.JPG
IMG_0398.JPG
IMG_0430.JPG

Hamra NAtional Park

820 50 Los

Wandel door het eerste nationaal park, 1909 van zweden met zijn oude pijnbomen, bossen en moerassen. De grens van het oude nationale park wordt gemarkeerd door de ingang uit de 1960s.

Hamra Nationaal Park heeft een van de dichtste berenpopulaties in Zweden, maar zeer weinig bezoekers zien er een. Zorg ervoor dat je gehoord kan worden als je wilt voorkomen dat je een beer tegenkomt, bijvoorbeeld door af en toe af en toe een beetje te neuriën.

De wandeling Urskogslingan brengt u recht in het oude bos, met zijn onregelmatige silhouet, grote oude bomen, holle zilverkleurige dennen en zijn speciale flora en fauna. De eerste 500 meter naar het uitzichtpunt bij Svansjön zijn rolstoelvriendelijk, met een brede promenade.

gratis parking

toiletten aanwezig

Wil je nog meer gedetailleerde informatie ga dan zeker eens kijken op

De nationale parken van Zweden (nationalparksofsweden.se)

hamra_edited_edited_edited.jpg
IMG_0550.JPG
IMG_0548.JPG
IMG_0547.JPG
IMG_0545.JPG
IMG_0541.JPG
IMG_0532.JPG
IMG_0537.JPG
IMG_0536.JPG

NAtional Park Fulufjället

790 90 Särna

Gekend voor zijn hoogste waterval van Zweden!

Fulufjället is ook  grenzeloos! Hier komen Noorwegen en Zweden samen en worden ze een groot beschermd gebied voor wilde dieren en natuur.

Fulufjellet Nationaal Park en Fulufjället Nationaal Park.


1200 miljoen jaar geleden werd de zandsteen gevormd waaruit Fulufjället vandaag bestaat.

Zelfs nu kan je nog sporen zien van de ondiepe zee waar het zand in lagen werd gelegd.

De sporen heten rimpelsporen en lijken op golven in de steen. 
Het kleur van de zandsteen kan variëren van licht roze tot donkerrood.
 

Op 93 meter, met 70 meter vrije val, is Njupeskär de hoogste waterval van Zweden. 
Het pad naar de Njupeskär waterval begint bij naturum Fulufjället en is in totaal 4 km lang, deze is 
 vrij gemakkelijke, maar niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Na 1,5 kilometer is er een kleine rusthut met een kampvuur en een fantastisch uitzicht op de waterval. Aan deze hut kan u kiezen of u boven de waterval wilt gaan of eronder wil staan, wij  hebben de beide gedaan! Eerst naar het punt gewandeld waar de waterval neer komt, erna terug gewandeld en beginnen klimmen naar het punt waar de waterval 93 m naar benden valt. Hou er rekening mee dat dit pad  gedeeltelijk erg steil en rotsachtig is. Als je geluk hebt kan je zelfs de giervalk, 's werelds grootste valk, zien daar hij zich vaak nestelt in Njupeskär.

 

Wij volgde de oranje route,

parkeren is gratis,

toiletten aanwezig

Wil je nog meer gedetailleerde informatie ga dan zeker eens kijken op

De nationale parken van Zweden (nationalparksofsweden.se)

fulufjallet_edited.jpg
IMG_0834.JPG
IMG_0831.JPG
IMG_0868.JPG
IMG_0849.JPG
IMG_0876.JPG
IMG_0822.JPG
IMG_2830.JPG
IMG_2804.JPG

NAtional Park Sonfjället

Härjedalen V, Sonfjället

Het land van de Beer

De berg van Sonfjället steekt  boven de boskammen in centraal Härjedalen mooi uit, deze berg en de omliggende bossen staan bekend als een van de belangrijkste berenopvangcentra in Scandinavië.  Het gebied heeft ook ongewone verschillende en goed bewaarde geologische rotsformaties gecreëerd door het smeltwater van de laatste ijskap in het binnenland van zweden.

Oppassen bij het beklimmen van de berg, op sommige plaatsen is het pad niet altijd duidelijk door de nodige rotspartijen.

Enkel 3 van ons hebben de berg volledig tot de top beklommen, tijdens de klim kan je op verschillende plekken uitrusten en genieten van het uitzicht.

Volg voor de top de oranje route,

parkeren is gratis

toiletten aanwezig
 

Wil je nog meer gedetailleerde informatie ga dan zeker eens kijken op

De nationale parken van Zweden (nationalparksofsweden.se)

Sonfjallet_edited.jpg
IMG_3085.JPG
IMG_3078.JPG
IMG_3070.JPG
IMG_3106.JPG
IMG_3089.JPG